XYPEX Concentrate DS1

XYPEX Concentrate DS1 je namenjen za suho aplikacijo v obliki tako imenovanega posipa horizontalne betonske površine. Osnovne sestavine in mehanizem delovanja materialov je, takšen kot v predhodnem tipu zmesi XYPEX, vendar je spremenjen za drugo obliko uporabe. XYPEX Concentrate DS1 ima kemično efektivnost dvoplastne aplikacije, oz. zmesi XYPEX Concentrate in XYPEX Modified skupaj. Suh XYPEX Concentrate DS1 se aplicira s posipanjem na sveže zgoščeno, a še plastično betonsko površino, pred njeno končno mehansko obdelavo. Kompozit DS1 se zatem vstavi z delovnim postopkom v mehek beton z strojno gladilko – najprej s kolesom, potem se pa površina zgladi še s propelerjem. S tem XYPEX Concentrate DS1 postaja neločljiv od površine betona.
Nadaljnji potek nastajanja tesnilne kristalizacije v DS1 je enak kot pri aplikaciji s škropljenjem. Prednost te tehnologije je v tem, da aplikacija kompozita DS1 ne zahteva posebno pripravo površine in ne podaljšuje čas gradnje. Aplikacija in obdelava postajata sestavni del tehnologije obdelave betona.

ZNAČILNA APLIKACIJA XYPEX CONCENTRATE DS1

1) Betonska zmes bi morala imeti običajno sestavo, primerno za horizontalne površine in tla. Svež beton se zgosti, njegova površina pa se grobo poravna z vibracijsko palico ali desko.
2) Po določenem premoru, ko hoja pušča na površini betona sledi globoke od 5 do 10 mm, se površina enakomerno posiplje z zmesjo XYPEX DS1, in sicer 0,95 kg/m². Premor je odvisen od lastnosti uporabljenega betona in toplote.
3) Takoj, ko posipana zmes XYPEX DS1 dobi vlažnost iz betonske površine, se le ta vgradi v površino s pomočjo rotacijskega gladeža s kolesi.
4) Takoj ko se beton še bolj strdi, tako da hoja po njem skoraj ne pušča več sledi, se površina zgladi s pomočjo rotacijskega gladeža s propelerjem do želenega videza.
5) Vogali konstrukcije in mesta, ne dostopna rotacijskemu gladežu, se obdelajo z ročnim orodjem.
 
 
PREDNOSTI »SUHE« APLIKACIJE V PRIMERJAVI Z NAVADNIMI POVRŠINSKIMI OBDELAVAMI
  • XYPEX Concentrate DS1 postane neločljiv od površine betona, s tem pa izginejo problemi, ki se pojavljajo pri običajni površinski obdelavi (škropljenje, nastajanje razpok..) 
  • znižuje stroške aplikacije na horizontalnih betonskih ploščah in površinah 
  • omogoča glavnemu izvajalcu elastičnost v planiranju harmonograma gradnje 
  • dovoljuje betonu, da »diha« 
  • varuje beton in armaturo pred agresivnimi vplivi, podaljšuje konstrukciji rok uporabe 
  • neprepustnost tal ni načeta pri mehanski okvari betona, tako kot je to pri premazu drugih običajnih obdelav

OBDELOVANJE HORIZONTALNE POVRŠINE

Obdelava, katera je pomemben del aplikacije, mora biti urejena čim prej. Po betonu bi se moralo varno sprehajati (praviloma od 12 do 18 ur) po zaključnem poliranju površine. Za obdelavo površin, katere so tretirane s XYPEX DS1, se uporabljajo konvencionalni načini tretiranja betonskih površin. To je predvsem pokrivanje s folijami, ali s kakšnim drugim, za vodne hlape neprepustnim pokrivalom, pokrivanje z juto ali geotekstilijami in vlaženje ali sistematsko škropljenje z vodo, ki bi moralo ohraniti obdelano površino v vlažnem stanju. Namesto vlaženja lahko uporabimo tudi preparat XYPEX Gamma Cure. Obdelava betona s XYPEX DS1 mora trajati najmanj 48 ur. V toplem in suhem okolju ali v primeru, da ni mogoče uporabiti omenjene načine obdelave betona, se je treba posvetovati s podjetjem SENGOST d.o.o. o dodatnih aspektih obdelave.

OPOZORILO

Toplota betona in zraka bi morala biti v času aplikacije DS1 vsaj 8 ºC. V primeru, da uporabljamo telesa za povečanje toplote, je treba paziti, da ne pride do poškodbe betona, zaradi prenasičenosti z ogljikovim kisikom. Najboljši rezultati se dosežejo, če vsebina zraka v betonu, na katerega je XYPEX Concentrate DS1 apliciran, ni večja od 3%.