XYPEX Gamma Cure

XYPEX Gamma Cure se nanaša na že apliciran XYPEX namesto vlaženja z vodo. Gamma Cure je zelo efektiven proizvod, ki pri pravilni uporabi pospešuje in zagotavlja kristalizacijski proces XYPEX. Gamma Cure prav tako varuje XYPEX po aplikaciji. Ta tekoči material se pred uporabo premeša z vodo in se aplicira, takoj ko se XYPEX začne sušiti, ampak preden se XYPEX presuši. Potem ko se po navodilih zmeša z vodo, ga je treba nanašati s škropilnico katera se uporablja za škropljenje vrtov, grozdja… Ne priporoča se uporaba večje koncentracije Gamma Cure kot je predvideno.

OPIS PROIZVODA

Gamma Cure izboljšuje hidratacijo portlandskega cementa (ki je v sestavi vsake modifikacije zmesi XYPEX) tako, da ustvarja blagi silicijiski gel. Ta gel lahko zadrži velike količine vode (1 molekula zmesi veže 300 molekul vode), katera se kasneje postopoma uporablja pri nastajanju tesnilnih XYPEX kristalov. Razen tega ustvarja gosto površino, ki onemogoča izparevanje vode.

APLIKACIJA

Tekočina Gamma Cure mora biti razredčena z vodo po predpisih (1 del Gamma Cure s 3 deli čiste vode) in aplicirana z blagim škropljenjem. Gamma Cure se aplicira, takoj ko se XYPEX posuši (približno od 1 do 2 uri po nanosu), ampak preden se XYPEX presuši. Pri uporabi Gamma Cure je potrebno paziti, da ne pride do pretiranega vlaženja aplicirane zmesi XYPEX. V ekstremno suhih pogojih (na primer na močnem soncu ali vetru) bi se lahko posušil tudi preparat Gamma Cure. V takem primeru priporočamo blago vlaženje z vodo, tako da Gamma Cure oživi. Vlaženje mora biti nežno, mora se paziti, da se Gamma Cure ne razredči.
Če želimo pospešiti rast XYPEX kristalov, bomo škropili z razredčeno raztopino. Gamma Cure razpršimo takoj pred aplikacijo zmesi XYPEX, v času ko je površina betona še dobro navlažena z vodo. Aplikacija Gamma Cure ne more nadomestiti temeljitega vlaženja betonske konstrukcije z vodo pred uporabo zmesi XYPEX.

UPORABLJENA KOLIČINA

Gamma Cure, ki se lahko dobi v embalaži od 3,79 l, lahko pokrije površino okrog 74 m² (približno 20 m²/1 liter). Večina pokrite površine je odvisna od tega, koliko ima betonska stena por.

OPOZORILO

Naj pri delu ne pridejo oči, koža in obleka v stik z materialom. Umazana mesta je treba temeljito oprati z vodo. Če se sredstvo pogoltne, je treba spiti 3 ali 4 kozarce vode. Ne poskušajte izzivati bruhanja in takoj poiščite pomoč zdravnika. Hraniti izven dosega otrok.

Zasipavanje in naknadna obdelava površin

ZASIPAVANJE OBDELANIH POVRŠIN

Zasipavanje pri grajenju temelja, ipd., se lahko začne 36 ur po aplikaciji zmesi XYPEX. Če je zasipavanje narejeno v sedmih dneh po aplikaciji zmesi XYPEX, mora biti material, s katerim se zasipa, navlažen, tako da ne bi jemal vlago obdelani površini.

PREMAZI Z BARVO, EPOKSIDOM ALI PODOBNIMI MATERIALI

Površina zmesi XYPEX potrebuje 21 dni, da bi lahko ravno prav dozorela, ker se v tem času pred aplikacijo kakršnihkoli premazov ustvarjajo v njegovi strukturi potrebni kristali. Pred premazom priporočamo pranje površine s 5-odstotno raztopino klorovodikove kisline (HCl), zatem pa temeljito pranje z čisto vodo.

OBDELAVA Z MALTO ALI PODOBNIMI MATERIALI

Nanos gor naštetih materialov bi moral biti končan v času od 8 do 48 ur po aplikaciji zmesi XYPEX, oz. v času ko je površina dovolj posušena, ampak še vedno sveža. Glede na to, da materiali XYPEX napolnijo pore betona s svojimi kristali je možnost lepljenja malte na betonsko podlago precej omejena. Zaradi tega je nujno nanašati malto v času, ko kristalizacija še ni napolnila vse pore, možno pa je dodati sredstva, ki prilepljanje fasade povečajo (adhezivni mostiček, ipd.).
 
Podjetje XYPEX Chemical Corporation, podjetje HIDROBETON d.o.o. in njihovi zastopniki ne zagotavljajo dobro združevanje betonske površine tretirane z zmesjo XYPEX z malto, z materiali za oblaganje ali z drugimi materiali, če se obdelovana površina ne pripravi na določen način. O vrsti in izvedbi ograje betonskih površin, tretiranih z zmesjo XYPEX, za dobro lepljenje s površinskimi materiali, odloča aplikator na osnovi preučenih možnosti, izkušenj ali raziskav.