TESNILNIKI XYPEX

Pri sanaciji betonskih konstrukcij je treba nujno odstraniti vsak dotok vode, ki bi lahko izplaknila apliciran XYPEX, potem pa popraviti napake v betonski konstrukciji in posamezne precepe. V ta namen se najpogosteje uporablja kit XYPEX Path’n Plug. Pri popravilu opečnate ali kamnite stene, katera prepušča, je potrebno uporabiti snov WATERFIX XP TH. Prepuščajoče razpoke in precepe lahko prav tako obdelamo s snovjo XYPEX Concentrate DRY-PAC (glej XYPEX Concentrate).

XYPEX PATCH'N PLUG

XYPEX Path’n Plug se uporablja najpogosteje, je visoko kvaliteten, enokomponenten, hitro vezni, hidravličen preparat, kateri se dodaja v suhem stanju, pred uporabo pa se mu dodaja samo voda. Uporablja se kot kit pri popravilu betonskih konstrukcij. Ustavlja predore vode v nekaj sekundah, zdravi razpoke, luknje izza žic za armiranje in mnoge druge poškodbe betonskih konstrukcij. Ne vsebuje kalcijev klorid, ne rjavi in se ne razpade s časom. Hitro se strdi – v 2 do 3 minutah pri 21 ºC (odvisno od gostote pripravljenega materiala). Ima odlično lepljivost, čvrstost in praktično usklajene lastnosti z betonsko konstrukcijo, na katero je apliciran. Na osnovi sorazmerne količine vode, ki se uporablja za pripravo kita, lahko doseže v 24 urah od 14 do 23 MPa. table
 

PRIPRAVA TESNILNIKOV XYPEX PATCH' N PLUG

En del čiste vode damo v 3 ½ dela zmesi XYPEX Patch’n Plug (po volumnu), mešamo pa tako dolgo, dokler se ne naredi gosti kit. Mešamo z gumijastimi rokavicami v manjši posodi. Pripravimo samo tolikšno količino, katero lahko porabimo v 3 minutah. Najboljše rezultate bomo dosegli, če uporabimo vodo toplo približno 21 ºC.

PRIPRAVA MALTE XYPEX PATCH’N PLUG

Potem ko smo na hitro popravili beton, pomešamo XYPEX Patch’n Plug s čisto vodo v gostoti malte in s pomočjo zidarske žlice apliciramo na površino po potrebi. Pri večjih popravilih zmešamo 1 del zmesi XYPEX Patch’n Plug z 2 deli zidarskega peska ali s čistim potolčenim prodom velikosti okrog 1 cm, vendar ne več kot v razmerju 20 kg proda proti 30 kg zmesi XYPEX Patch’n Plug (2 : 3 na osnovi teže). To zmes lahko izboljšamo, če dodamo lateksovo mleko (na primer Sokrat).

POSEBNI TOPLOTNI POGOJI

Pri zelo toplem vremenu je potrebno zagotoviti, da uporabljena voda ni toplejša od 32 ºC, sam material pa ne sme biti toplejši od 21 ºC. Optimalna toplota vode za strditev zmesi XYPEX Patch’n Plug je 21 ºC. Pri nizkih temperaturah je reakcija strditve zmesi XYPEX Patch’n Plug počasnejša.

PORABA MATERIALA

25 kg zmesi XYPEX Patch’n Plug ima, po mešanju z vodo v gostoti malte, obseg okoli 16,6 dm³.

OPOZORILO

Varujte kožo in oči pred stikom z materialom XYPEX Patch’n Plug. Pri delu s tem materialom uporabljajte gumijaste rokavice. Temeljito umijte roke in kožo, ki je bila v stiku z materialom. Če preparat pride v stik z očmi, je treba oči temeljito izpirati z vodo, najmanj 10 minut. Oči se ne smejo drgniti takoj po uporabi.

TABELA PORABE MATERIALA XYPEX

  CONCETRATE MODIFIED PATCH'N PLUG
enoplastni kašasti premaz ena plast pri dvoplastnem kašastem premazu napolnitev žleba 2 × 2,5 cm napolnitev žleba 2,5 × 2,5 cm 0,81 0,68-0,81 0,66 0,82 0,81 0,68-0,81 - - - - 0,75 0,90